ME.WELHOT. kuvastaa Welhoissa mukana olevia ihmisiä, tarinoita, joukkueita ja tapahtumia, jotka muodostavat Welhojen yhteisön. Kauden aikana julkaisemme joka kuukauden ensimmäisellä viikolla ME.WELHOT. haastattelun.
Kristiina ”Krisu” Peitsahon äänen on usein saattanut kuulla Welhojen junioritapahtumissa ja esimerkiksi edustusjoukkueiden kotiottelutapahtumien erätaukopeleissä. Ei ihme, sillä viime kaudella Welhojen Vuoden Valmentajaksi valittu Kristiina on aktiivisesti toiminut junioreiden valmennustehtävissä jo kahdeksan vuoden ajan.
”Valmensin Vuorelan Veikkonaisten joukkuetta aiemmin. Panu (Panu Lappi, Welhojen toiminnanjohtaja) valmensi tuolloin Welhojen naisten joukkuetta ja vierekkäisillä penkeillä tultiin tutuiksi. Olin jälkikasvun syntymisen jälkeen vetäytynyt Veikkonaisten toiminnasta, kun Panun kanssa tuli puhetta, että haluaisinko tulla Welhoihin mukaan. Kerhojen vetäminen tuntui siinä vaiheessa sopivalta tehtävältä.” Ansiokkaasti tehty työ johti siihen, että kerholaisilla syttyi kipinä salibandyyn ja he halusivat ykkösluokalle siirryttyään perustaa kilpajoukkueen Welhoihin. Lasten vanhemmat kysyivät Kristiinaa valmentajaksi ja siitä lähtien hän on toiminut 2010-syntyneiden vastuuvalmentajana, sekä auttanut muitakin joukkueita kiireiden keskellä. ”Ainakin vielä on kysytty, että vieläkö jatkat”, Kristiina naurahtaa.
Lisenssipelaajana Kristiina ei ole salibandyssa kilpaillut. Lapsuudessaan hän tykkäsi pelata kavereidensa kanssa, mutta päälajiksi nousi ratsastus. Ratsastuksessa hän kilpaili maajoukkuetasolla juniorivuosina sekä toimi myöhemmin tuomaristoissa ja valmensi.
Welhoissa valmennustehtävien alettua hän lähti nopeasti mukaan Salibandyliiton 1-tason valmentajakoulutukseen, joka oli Welhojen organisoima. ”Oma aktiivisuus vaikuttaa paljon siihen, että kuinka paljon kehittyy valmentamisessa. Welhot oli tosi aktiivisesti ohjaamassa SBV1:lle. Kolmantena vuonna suoritin SBV2-koulutuksen Eerikkilässä, kun joukkue halusi tukea kehittymistäni valmentajana. Valmennustehtävissä oppii paljon, kun juttelee eri lajien ihmisten kanssa ja saa näin näkemystä valmentamiseen. ” Sen jälkeen Kristiina on suorittanut Valmentajan ammattitutkinnon lasten valmentamiseen sekä Psyykkisen valmentamisen 1 osan. Nyt hänellä on meneillään valmentajan erikoisammattitutkinto valmennuksen johtamiseen.
Kristiinan mielestä osaamistaan valmentamiseen pystyy lähes loputtomasti lisäämään monipuolisesti tarjolla olevien kurssien avulla ja muilla tiedonlähteillä. ”Lajiin ja sitä kautta valmentamiseen pääsee helposti mukaan, kun kuuntelee ihmisiä, joilla on pidempi lajitausta. Malttaa vaan kuunnella ja kysyä. Omaa roolia valmentamisessa voi nostaa sitä mukaan, miten haluaa itse kehittyä.” Poikajunioreiden puolella valmennustehtävät ovat usein miespainotteista alaa, mutta aktiivisella ja rohkealla tekemisellä voi Kristiinan mielestä pärjätä kuka vaan: ”Kaikkien valmentajien pitää lunastaa pelaajien vanhempien luottamus. Joukkuevalmentaminen on paljon myös henkistä ja yksilövalmentamista. Paras valmentaja ei välttämättä aina ole se, jolla sataprosenttinen lajitietämys. Valmentaminen on tiimityötä, jossa eri valmentajien vahvuusosa-alueet yhdessä luovat pohjan koko joukkueen onnistumiselle. Lasten ja nuorten valmentamisessa valmentajan rooli on myös toimia kasvattajana ja tukena lapsen kehittymiselle kokonaisvaltaisesti.” Parhaiksi muistoikseen Kristiina kertoo ne hetket, jolloin joukkue tai pelaaja on kehittynyt ja huomannut taitojen tuottavan onnistumisia.
Kiinnostuitko valmentamisesta?
Welhot tarjoaa tällä hetkellä yli 50 valmentajalle erinomaisen ympäristön toimia eri tasoissa valmennustehtävissä, ja kehittää omaa osaamistaan.
Tarjoamme valmentajille jatkuvan tuen sekä kouluttautumismahdollisuuksia valmentajan mielenkiinnon ja osaamistarpeen mukaan. Valmennustehtävistä maksetaan palkkioita, jotka määräytyvät tehtävänkuvan, koulutuksen ja kokemuksen mukaisesti. Edellytämme valmentajiltamme kykyä toimia niin aikuisten kuin lasten ja nuorten kanssa, sitoutumista tehtävään ja seuran toimintatapoihin, sekä halua kehittää omaa osaamista. Räätälöimme valmennustehtävät jokaiselle erikseen oman kokemuksen ja vahvuuksien mukaisesti.
Lisätietoja valmentamisesta, valmentajapolusta ja -koulutuksista sekä muusta valmentamiseen liittyvästä:
Mikko Tiihonen
valmennuspäällikkö
050 548 6654