Welhojen perinteinen kesäleiri on parhaillaan käynnissä Kuopiohallilla ja sen lähiympäristössä. Tämän viikon leiri on Welhojen historian suosituin, sillä leiri on viimeistä paikkaa myöten täynnä. Paikan päällä kommentteja meille antoivat leiriläiset Samu (vasemmalla kuvassa) ja Eemeli ja kesäleiristä vastaava Welhojen työntekijä Mikko Tiihonen.
Keskiviikkona Samu ja Eemeli kertoivat ajelleensa ”racereilla” ja kokeillensa esimerkiksi sumopainia, jota varten leiripaikalle on hommattu turvalliset ja hauskat puvut. ”Aamuisin kokoonnumme aina ryhmiin ja suunnitellaan että mitä tehdään ensimmäisenä”, Samu kertoo. Poikien mielestä lempilajit leirillä on olleet sähly ja racerit.
Mikko on alusta lähtien ollut perustamassa Welhojen kesäleiritoimintaa ja hän avaa normaalin leiripäivän kulkua: ”Kahdeksalta on mahdollisuus tuoda lapsi aamuvalvontaan ja toiminta alkaa yhdeksältä. Sata leiriläistä on tänä vuonna jaettu yhdeksään ryhmään, jotka tehdään esimerkiksi ikäluokkien ja toiveiden perusteella. Osa on vähän isompia ryhmiä, niin niihin on sitten laitettu kaksi ohjaajaa. Klo 9-10:30 on ensimmäinen liikuntaslotti, jossa ryhmästä riippuen mietitään, että mitä ohjelmaa olisi luvassa. Mahdollisuuksina on salibandy, ulkoilu tai muu liikunta, racereilla ajelua, sumopainia, sulkapalloa, ”kaupunkisotaa”, sekä myös yleisurheilualueella on mahdollisuus hyppiä ja juosta. Huomenna on myös luvassa QR-suunnistusta.” Aamun jälkeen leiriläisille on tarjolla lämmin ruoka, jonka jälkeen taas touhutaan 1,5 tuntia ja mennään välipalalle. Iltapäivällä yhteistä ajanviettoa on vielä tunnin ajan, jonka jälkeen iltapäivävalvonta kestää neljään asti.
Welhojen kesäleireissä panostetaan laatuun: ”Maksimi osallistujamäärä on tällä hetkellä 100. Tämä mahdollistaa sen, että ryhmäkoot pysyvät sopivan kokoisina ja myös tiloja riittää. Kuopiohalli ja sen ympäristö on paikkana erinomainen kesäleirin järjestämiseen”, Mikko kertoo. Hänen mukaansa leirin salaisuus on siinä, että ajanvietto on hyvin lasten näköistä toimintaa: ”Lapset voivat itse olla vaikuttamassa siihen, että mitä minäkin päivänä tehdään. Kesäloma kun on, niin tästä ei ole tarkoitus tehdä lapsille treenileiriä, jossa vedetään tosi tarkkaan suunniteltuja juttuja, vaan hyvin vapaasti saavat lapset liikkua. Jos ei huvita olla harrastamassa jotain tiettyä lajia, niin voi mennä kokeilemaan jotain muuta juttua.” Mikko myös muistuttaa, että ison leirin järjestämisessä on myös paljon suunnittelua, kun otetaan huomioon ruokailut ja allergiat: ”Ei voi pelkästään jäädä lepäämään laakereilla, että vedetään tällä tavalla seuraavat kymmenen vuotta, vaan on aina tavoitteena kehittää toimintaa jollain tavalla.”
Leirin ohjaajista iso osa Mikon lisäksi on seuran urheilutaustaisia vanhempia junioreita. Ennen leiriä pidettiin koulutustilaisuus, jossa kertailtiin jo tuttuja asioita, sillä moni ohjaajista on ollut mukana jo aiempina vuosina. ”Jos leirillä sattuu jotain normaalista poikkeavaa, niin minä olen vielä valvovana silmänä leiriohjaajienkin kanssa. Tosi hyvin on mielestäni mennyt ja melkein aina paras palaute Wlehojen toiminnasta on tullut kesäleireistä”, Mikko iloisena toteaa.